HOE&WAT

Het verhaal van The One Man Piano Band!

HOE&WAT 1

Jaren vol ervaringen

Als muzikant heb ik inmiddels alle kanten van de muziekindustrie gezien. Op mijn 18e belde ik al café’s met de vraag of mijn bandje daar mocht spelen. Ik maakte zelf de persberichten en de posters. Later werd ik de frontman van een streektaalband. We speelden voor volle zalen en verkochten duizenden cd’s. Ondertussen richtte ik mijn eigen platenmaatschappij op en bracht honderden albums uit van de meest uiteenlopende bandjes en artiesten.

Met ons muziekbedrijf  ondersteunen we nog steeds veel artiesten met CD-persingen en digitale distributie en promotie.  Dankzij een enthousiast team – en ondanks alle veranderingen in de muziekindustrie – groeit ons bedrijf  nog steeds.

Er zijn zoveel mooie nummers geschreven

Na al die jaren dat ik mij ingezet heb voor andere artiesten, mis ik toch weer het optreden zelf. Het is niet zozeer de behoefte aan applaus, maar juist de gezelligheid rondom het spelen, reizen en nieuwe mensen ontmoeten waar ik na al die jaren weer behoefte aan heb.

Bovendien heb ik het altijd leuk gevonden om te ‘entertainen’ en mensen blij te maken met goede muziek. Natuurlijk – over smaak valt te twisten –  wat is goed muziek? Ik werd geboren in de jaren ’60, en zat al vroeg aan de radio gekluisterd. We beseffen nu steeds beter hoeveel legendarische albums er inmiddels zo’n  50 jaar geleden gemaakt werden.

Geniet van One-Man-Piano-Band uitvoeringen van de hits van de grootste artiesten

Als One-Man-Piano-Band speel ik dan ook graag de grote hits uit de begin zeventiger jaren. Denk hierbij aan namen als Creedence, Beatles, Bowie, Stones, Janis Joplin en Jimi Hendrix. Maar natuurlijk is er de daaropvolgende jaren ook weer veel mooie muziek gemaakt – vaak gebaseerd op die grote hits uit de seventies. Boek je de One-Man-Piano-Band dan wordt je vast ook getrakteerd op hits van Radiohead, Snowpatrol, Coldpay of Moby. Over het algemeen kies ik er voor om de grote hits van deze artiesten te spelen. Zeg maar nummers die ook in de Top 2000 staan en die eigenlijk iedereen wel kent. Het is ook goed om te weten dat ik geen nederlandstalige feestmuziek speel (hetzelfde geldt overigens ook voor klassiek of zware jazz). Mijn muziek is over het algemeen dan ook minder geschikt voor de Hollandse feestkroegen, waar normaliter zangers met een bandje mee zingen. Ook is mijn muziek minder passend voor kroegen waar uitsluitend jongeren komen.

Live muziek programmeren is niet altijd even eenvoudig.

Je wilt natuurlijk wel kwaliteit neerzetten en nog belangrijker je publiek moet een leuke avond hebben.

Waar vind je de juiste goede en betaalbare act?

Wegen de kosten en het gedoe wel op tegen de baten?

HOE&WAT 2

Live muziek geeft gedoe, maar zeker ook reuring!

Hang een aankondigings postertje op in het cafe en klanten praten er  over. Bovendien kan de aankondiging natuurlijk op social media gedeeld worden. Streekkrantjes nemen ook graag het persbericht voor een optreden over. Alleen al op deze manier werk je aan je naamsbekendheid zonder dat het maar één cent kost.

Nou weet ik natuurlijk alles van de nadelen van livebandjes in bijvoorbeeld een café. Het neemt vaak veel ruimte in, de soundcheck duurt lang en kan vervelend zijn voor het publiek.  En een band is vaak niet flexibel, niet qua volume en niet qua repertoire. Allemaal nadelen die niet van toepassing zijn bij de One-Man-Piano-Band.

En ook ik ken als geen ander de sympathieke hardwerkende singer-songwriter die met zijn gitaar overal – en vaak wel bijna gratis – wil spelen. Vaak is het zo dat het cafépubliek het leuk vind om één, twee of drie liedjes te horen. Maar daarna toch begint te smachten naar iets bekends, dan wel naar een pauze waar ze even met elkaar kunnen praten.

piano live muziek boeken

Uniek, eigenzinnig, bevlogen, maar ook herkenbaar

Als One-Man-Piano-Band ben ik zeer gemakkelijk te plaatsen. Ik neem m’n eigen piano mee, m’n eigen geluidsset. Kan snel opbouwen en los. Het repertoire is herkenbaar is zeer geschikt voor een breed publiek. Vele herkenbare nummers komen voorbij, die jong en oud zeker zullen herkennen. Natuurlijk vaak verpakt in verrassende piano-arrangementen die in combinatie met een karakteristiek stemgeluid toch ook een duidelijk eigen stempel krijgen.

Zoals gezegd is mijn repertoire zeker  ook dansbaar, door handig gebruik te maken van een ‘ japanse bas- en drumbegeleiding’. Feitelijk klinkt de One-Man-Piano-Band dan ook als een complete band.

Toch is elk optreden weer anders, het repertoire wisselt, de lengte van de nummers varieert en de setlijst is iedere avond weer anders. Het zou dan ook niet de eerste keer zijn dat ik voor meerdere avonden achter elkaar in hetzelfde café geboekt wordt.

Met mijn vroegere band deden we de laatste jaren steeds meer theater-optredens die dan soms tot bijna twee jaar in het vooruit werden geboekt. Hoe mooi het ook is qua speeltijden en aandachtig publiek: het voelt niet als Rock’n Roll. Mijn voorkeur om op te treden als One-Man-Piano-Band gaat dan ook uit naar een bruin muziekcafe, een Irish Pub of een gezellige nachtclub of hotelbar.  Ik speel normaliter 2 sets van 45 minuten of 3 sets van 30 minuten binnen een periode van circa 3 uren.

Ik vind het zeker ook leuk om op plekken te spelen waar ik nooit eerder ben geweest. Daarbij geldt voor mij eigenlijk ‘hoe verder weg hoe leuker’. Om dat te bevorderen reken ik – waar ik ook speel in Nederland – geen reiskosten!  Wil je nog meer informatie: vul het contactformulier in stuur je bericht via whatsapp naar 06-12503964. 

Boeken gaat eenvoudig via SHOWBIRD. Je kan het ook regelen via je eigen boekingskantoor.

 

Gemakkelijk te boeken, gemakkelijk te plaatsen

HOE&WAT 3

Ik neem m’n eigen portable piano mee en mijn eigen geluidsinstallatie. Nu is alleen pianospelen en zingen erg mooi ,maar meestal wordt het na drie nummers toch wel saai. Daarom heb ik mijn pianospel gekoppeld aan een bas- en drummachine. Dat betekent dat ik makkelijk kan variëren van Rockmuziek naar Ballads en via Bluesklassiekers weer terug naar Ierse stampers. Juist omdat ik alleen speel, kan ik makkelijk schakelen, naar andere stijlen, het volume aanpassen en vooral publieksgericht spelen.

Zie de One-Man-Piano-Band dan ook niet als de restaurant pianist die een soort behang speelt. Natuurlijk kan ik ook achtergrondmuziek spelen, maar mijn muziek is over het algemeen ook stevig  en zeker ook dansbaar. Verrassende arrangementen van nummers die eigenlijk iedereen wel kent en waarvan men vaak ook wel de refreinen kan meezingen.

Ik verwacht dan ook niet van het publiek dat ze stil zijn als ik speel en beleefd klappen als een liedje afgelopen is. Laat het café bruisen en iedereen zichzelf zijn. Ik probeer het publiek voor me te winnen. Met als doel er een gedenkwaardige avond van te maken die voor iedereen vooral gezellig is.

Boeken kan via SHOWBIRD, maar natuurlijk ook via het artiesten/boekingsburo waar je altijd zaken mee doet.